Mest populæret de siste 7 dagene


fredag 1. mai 2009 |


Sri Lankas regjering "avslørt" til ingen nytte?

Man kunne idag lese at Sri Lankas regjering innrømmer å ha bombet sikkerthetssonen. Dette er ingen nyhet, både FN og andre som har fulgt med på krigen har vært veldig klar over dette. Men dette er første gang regjeringen innrømmer dette "offisielt".

Eneste grunnen for denne innrømmelsen er dog at hemmelige satelittbilder har lekket ut (du kan se flere bilder her og se videoklipp fra Al Jazeera nederst) . Satelittbildene var overlevert FN fra USA. Disse bildene viser hvor luftangrep og tung artilleri har truffet i den såkalte "sikkerhetssonen" (hvor ironisk er det ikke å kalle sonen der de fleste blir drept for sikkerhetssonen?).

Dette er nok et bevis på regjeringens krigsforbrytelser som lyver og dreper uskyldige mennesker mens verden nektes innsyn i disse områdene.

Jeg setter også spørsmålstegn ved FNs Sikkerhetsråd og hvordan de ser på denne krigen. Når den Sri Lankiske regjeringen bryter avtaler, bomber sivile og driver med krig mot ikke bare LTTE, men også tamil sivile på Sri Lanka, så syns Sikkerhetsrådet at det fortsatt er greit å låne $ 1,9 milliarder til regjeringen. Bør ikke slike lån holdes tilbake når regjeringen i et land systematisk bryter internasjonale lover og menneskerettigheter? Er ikke det en fornuftig sanksjon? Jeg er skuffet over hvordan store lands politiske interesser regelrett dreper så mange uskyldige.

Og her til lands fortsetter tamilene sine demonstrasjoner og fakkeltog for å vise sin støtte og med krav om våpenhvile.
På dagbladet kunne man idag lese om at 1.mai var "kuppet" av tamiler. Disse menneskene går gjennom store lidelser her mens slektninger og kjente hver dag dør. Jeg syns det er helt greit at de demonstrerer så lenge de gjør det uten bråk. Dette gjelder jo uansett hvem som demonstrerer. Diskusjonen går heller på at tamilene bærer LTTE-flagg og viser sin sympati med denne gruppen.

Personlig tror jeg det er uheldig at de viser deres åpne støtte til denne organisasjonen. Mens de fleste utenfor den tamilske grupper skjønner tamilers problemer på Sri Lanka, vil man ha vanskelig for å forstå støtten LTTE får. LTTEs rykte og deres fremgangsmåte er i manges øyne brutalt. Selv om jeg tror at LTTE var et resultat av regjeringens undertrykkelse av tamiler i starten av krigen, har de dessverre ingen støtte fra andre enn tamiler. Man kan argumentere for at de er de eneste som kjemper tamilenes sak, men for å få en varig løsning vil man trenge andre tamilske politiske grupper og internasjonal støtte. Og med terrorstemplet LTTE har tror jeg at både FN og andre stormakter vil skylde på dette for å ikke bryte inn. Så her tror jeg tamilene på være smartere.

Jeg har jo likevel forståelse for at hvis LTTE skulle bli nedkjempet, vil regjeringen kunne "uhindret" fortsette undertrykkingen og diskriminere tamilske minoriteten på Sri Lanka. Dette er nok mange som glemmer og/eller ikke skjønner. For personlig tror jeg ikke at tamilene vil få fred før de får et selvstyre eller liknende.

Et godt eksempel på at regjeringen vil fortsette å forfølge tamilene får man ved å se på hva som skjer øst i Sri Lanka. Denne delen skal være "befridd" av regjeringen. Likevel er det mange bortføringer og drap av tamiler, utført av regjeringen eller regjeringsstøttede grupper. Les f.eks. artikkelen "In peace, Sri Lankans still disappear" i GlobalPost.

Hvor lang tid vil det ta før denne konflikten kan bli løst på en fornuftig måte?



Som jeg nevnte i mitt forrige innlegg om krigen på Sri Lanka, så vil Nedskrevet følge denne konfliktene nærmere. Norske medier gir heller ikke tilstrekkelig informasjon, så jeg vil prøve å linke til andre internasjonale nyhetssider der det er aktuelt. Følg med!

Relaterte nyhetsartikler
VG: LTTE melder om store sivile tap på Sri Lanka
VG: Bruker barn i blodig markering
Dagbladet: Tamilske demonstranter spilte døde på Karl Johan
VG: Sperrer Karl Johan med blodrøde t-skjorter
TV2:Lå strødd med blodrøde skjorter
VG: Ber Frankrike og Storbritannia megle på Sri Lanka
VG: Hevder LTTE bruker småjenter som soldater

3 kommentarer:

snirmalan@hotmail.com sa...

Som en tamil har jeg kommentar til det du skriver om LTTE. Tamilene har erfart at deres eneste håp er LTTE. Vi har prøvd med alle virkemidler lenger for den væpnede kampen begynte i ca 1976. Alt kamp med fredelige virkemidler ble slått ut med militær makt. En militære som består av singalesere. Regjering på Sri lanka har ikke vært i å løse konflikten politisk. De hadde mange gode sjanser i fredsprosessen som Norge ledet. LTTE har kommet med en løsningsforslag og de har kommet med om at tamilene vil akseptere en maktdeling løsning. Og under tsunamien var det en avtale som forslått av Norge for å hjelpe tamilske områder som ble hardrammet. Selv i nød vil ikke den singalesiske majoriteten gi tamilene noe. Og i dag har de opprettet mange konsentrasjonsleier uten noen tilsyn så du kan anta hva som skjer med de tamilene som er kommet til militære hender. Hvorfor tillater de ikke internasjonale observatører eller internasjonale organisasjoner inn i området. Hvis noen begynner å snakke om sivile tamilenes skjebne blir de kastet ut av landet. Selv UNICEF ansatt blir kastet ut. Og rop om våpenhvile fra de store maktene blir latterlig gjort. Så tamilene forventer ikke at den singalesiske majoriteten vil dele makt. Har du lagt merket til noe om maktdeling fra singalesiske siden? Det er et splittet folkegruppe som lever på øya. LTTE er ikke komet av lufta men er en resultat av systematisk undertrykkelse fra singalesiske regjering på Sri lanka. LTTE er også tamiler. Det er den organisasjonen som har stått på med tamilene gjennom tiden. Tamilene har stor tiltro og tillitt til LTTE som kjemper for deres rettigheter. Det viktigste nå er å stoppe krigen og komme med en politisk løsning. En politisk løsning som gir tamilene de rettighetene de har krav på da trenger vi ingen LTTE.

android-rookie sa...

Jeg forstår det meste av du forklarer, og det vil jeg også tro kan forstås fra mitt innlegg. Men: selv om LTTE har satt probleme til tamilene på dagsorden og gjort mye for tamilene, har de tatt en del feilsteg som har innvirkning på videre løsning av konflikten. Det tror jeg du selv er klar over, siden det virker som du er norsk-tamil og fulgt med på krigen.

Det holder ikke at kun tamilene (og det må også merkes at det ikke alle tamiler) synes LTTE kjemper for deres sak på en riktig måte; for jeg tror neppe tamilene alene vil klare å få en rettferdig løsning på konflikten DERSOM ingen andre land i verden støtter tamilenes kamp.

Du sier: "En politisk løsning som gir tamilene de rettighetene de har krav på da trenger vi ingen LTTE."

Jeg tror at allerede nå (altså før tamilene får sine rettigheter) så må det være andre organer som snakker for tamilenes sak på andre måter enn kun LTTE.

nirmalan sa...

ja du har kanksje rett men vi har prøvd denne muligheten også. De fleste tamilske partiene ble slått sammen og dannet TNA de fikk 21 av 22 mandater til valget. Men alle som snakker om en løsning for konflikten blir stemplet som LTTE vennelig og terrorister. På Sri lanka kan man ikke snakke om løsning for konflikten. Det er også grunnlov stridig. Paragraf 6 i grunnloven til sri lanka sier en hver som snakke om egenstat eller maktdeling på sri lanka kan ble holdt i 17 år i fengsel og alt eiendom og borgerrett blir fratatt. Jeg er ikke lov ekspert men ble klar over dette. Ingen singaleser snakker om maktdeling. De vil at tamilene skal leve som andregangsborgere i landet. Det er veldig uhellig at LTTE står på listen. Men verden forandrer mening helle tiden. Du har rett i at vi trenger støtte fra vedenssamfunn den støtten. Jeg synes at sri lanka må komme med en løsning og vi må forhandle. Uten LTTE blir det slik det er i øst område nå. Fred men ingen rettigheter. Mange forsvinninger og bortføringer. Man kan ikke en gang skrive kritisk om regjeringen da er man bortført neste dag. Så LTTE må være der til en løsning er oppnådd og implementert. Dette tilsier min erfaring og kjennskap til konflikt. Ja jeg er tamil som har bodd i norge i 15 år og har kjennskap til konflikten

Legg inn en kommentar

(Vennligst prøv å bruke et (kalle)navn istedet for "Anonym", slik at det blir lettere å henvise til din kommentar i en senere kommentar fra meg eller andre besøkende)