Mest populæret de siste 7 dagene


fredag 1. mai 2009 |


Folkemord på Sri Lanka?

Jeg har inntil nå stille fulgt med på krigen på Sri Lanka, og det skjærer i hjertet å se at så mange uskyldige tamiler dør og lider på denne øya.

Jeg mener at det er på tide at FN eller en stormakt som USA griper inn for å forhindre at denne krigen ender opp som enda et folkemord, som vi kun sukker over når vi leser om det i historiebøkene en gang i fremtiden . Det har kommet til et punkt der de sivile må settes i fokus, og en eller annen form for intervensjon fra det internasjonale samfunnet må straks komme for å redde tamilbefolkningen som er fanget i krigen. Hvordan kan man i år 2009 la en slik urett skje?

Mens LTTE ofte har blitt kritisert for sine handlinger, kalt terrororganisasjon, og fordømt av FN, har kritikk og klar fordømmelse av regjeringen på Sri Lanka vært fraværende inntil nylig. Der LTTE på sin side må ta ansvar for sine feilhandlinger, må regjeringen på Sri Lanka også straffes i like måte.

De fleste som har fulgt med på krigen vet at den (singalesisk dominerte) regjeringen med president Mahinda Rajapakse i front, har begått krigsforbrytelser og unødvendig dreping av tamiler. Bruk av klasebomber, bombing av sykehus, kirker og skoler med full viten om at sivile søker dekning i slike bygninger, voldtekt av kvinner og likvidering av tamiler som regjeringen mistenker å ha tilknytning til LTTE er noen som jeg kan nevne.

Det er synd at man per definisjon har gjort det "umulig" å kalle en regjering for terrorister, når de likevel har så mye blod på hendene. "War on Terrorism", har nå i realiteten blitt "War on Tamils".

Statsterrorisme?

I tillegg prøves verden å overbevises om at regjeringen gjør alt for tamilene som kommer ut av krigssonen. Jeg er ikke overbevist i det hele tatt. Det snakkes om interneringsleir der ingen sivile kan komme ut av. Regjeringen skryter av at de har ryddet så så mange kvadratmeter for disse menneskene. Men; det er jo tamilenes område, og de har ikke engang frihet til å dra ut selv om de vil. Og all urettferdigheten som skjer inn i disse leirene, utført av regjeringssoldater kan neppe kalles frelse fra krigen for tamilene.

Det jeg har problemer med å skjønne er hvorfor svært få reagerer på både løgnene og handlingene til Sri Lankas regjering. Jeg lurer f.eks. på:

  1. Regjeringen nekter å slippe inn uavhengige journalister eller medier. Ingen kan snakke med tamilene i interneringsleirene fritt. Personer nektes innreise uten god grunn, alt etter hva som passer regjeringen best. Hva har de å skjule? Hva er årsaken?
  2. Det siste er at regjeringen ikke vil slippe inn en FN-gruppe i krigssonen. Hva har de å skjule? De sier at det er usikkert. Greit, selv om det er usikkert; det er FN-gruppen som vil inn, la dem få se og ta den risikoen hvis de vil. Hvorfor stoppe dem med slike bortforklaringer hvis det er ingenting å skjule?
  3. Hvorfor splittes en familie slik at mor blir sendt et sted, far et annet og barna til et tredje sted? Er det fordi ingen kan verfisere hva som skjedde med en av partene? Hva er grunnen for å skille foreldre fra barna?
  4. For en stund siden uttalte regjeringen at det kun var rundt 75 000 sivile i krigssonen. Senere melder de om at det har kommet ut over 100 000. Dette er en av tallene og utsagnene som viser hvordan regjeringen lyver rett opp i trynet på verdenssamfunnet, og likevel får fortsette.
  5. Regjeringen innrømmer at de har brukt tungt artilleri der sivilbefolkningen oppholder seg! Dvs. de har drevet med dette en lang stund. HRW mener at det derfor er på tide at internasjonale aktører slippes inn snarest for å undersøke begge krigende parter.
  6. Oppdatert: Regjeringsstøttet mobbing og hån av Norge (Solheim), USA (Clinton) og Storbritannia (Miliband). Jeg har rett og slett ikke ord på hvordan noen kan ta den Sri Lankesiske regjeringen seriøs.
Militær løsning finnes ikke

Jeg tror ikke denne krigen har en militær løsning, og det er heldigvis de fleste enig i. Hva er en mulig politisk løsning som kan sørge for at tamilenes rettigheter blir ivaretatt? For diskrimineringen og undertrykkelsen av tamilene må bort.

Øivind Fuglerud mente i "Tett på Nett" på VG at én politisk løsning inneholde minst to elementer:
  1. Utstrakt selvstyre
  2. Frie valg av politiske representanter i de tamilske områdene
Statig flere deler Fuglerud sin mening delvis eller helt rundt om i verden.

Å gjennomføre dette i praksis derimot, er ikke rett frem. Regjeringen på Sri Lanka vil neppe gå med på det uten videre. I tillegg er det et spørsmål om hvem som skal fremhandle en slik løsning, nå som Norge har blitt "sparket ut" av fredsforhandlingene. I tilegg vil land som Russland og Kina arbeide hardt mot dette (Kina er et av landene med geopolitiske interesser i Sri Lanka).

Det vi må håpe på er at en eller annen form for løsing blir presset i gjennom, særlig for å redde sivile. Verden må åpne opp øynene, og det må vi også her i Norge. 50 000 nordmenn som gikk i fakkeltog for over 1500 drepte palestinere, mens bare noen få tusen tamilere demonstrerer alene for over 6000 drepte bare i år?

Nedskrevet vil prøve å sette fokus på denne konflikten med flere blogginnlegg fremover.

Andre relaterte nyhetsartikler:
VG: Sri Lankas regjeringshær rykker fram
DB: 60 drept etter angrept mot sykehus
VG: - Minst 64 drept i granatangrep mot sykehus
VG: Srilanka: - Vi bombet sikkerthetssonen

TV2: Etterlyser Erik Solheim for terror
VG: Sri Lankas regjeringshær stanser ikke offensiv

7 kommentarer:

Anonym sa...

Store nasjoners geopolitiske interesser undergraver tamilenes rettigheter

Anonym sa...

The US takes the core responsibility by tilting the military and diplomatic balance in favour of genocidal Colombo and finally failing to act when the demon perpetrated by them devours the people.

“When genocide was the question, Hillary Clinton by talking ‘post-conflict’ Sri Lanka, indirectly signalled the genocide to take its course.

“The UN is accused of shielding a criminal government, of sitting on any move of intervention and of abetting capture, torture and indefinite imprisonment of Tamil civilians by genocidal Colombo.

“The UN refused to discuss the genocide in Sri Lanka. Even the civilian issue was ‘too sensitive’ for it. At every stage it wanted the capture of civilians by genocidal Colombo. But when the civilians were captured it was not there to guarantee them their freedom of movement. Many of them still languish completely in the hands of Sri Lanka Army.

“Sri Lanka president turned down the request of UN humanitarian chief John Holmes to have access to civilians outside the camps. The personal appeal of Moon for a humanitarian team to enter the so-called safety zone was also turned down by Colombo. It is obvious what role the UN is up to play in future in abetting the structural genocide of Tamils planned by Colombo.

“Many fail to give due importance to the role being played by Japan in funding genocidal Colombo at every stage. Besides there were China and Russia, which played calculated mischief.

“A shameful organized crime, for the first time in contemporary history, has been registered in the behaviour of the international media in abetting the genocide, and not covering it. Now they are busy in spinning yarns with the captured civilians.

“Meanwhile, Monday morning Colombo announced halting the use of heavy weapons on the ‘no-fire’ zone. But throughout the day and the night that followed it showered fire from all types of heavy weapons including aerial bombing.

“EU ministers timed their visit after the testing of the ‘genocide bomb’.

“Even then, Colombo said that one of them, the Swedish minister, is not want.

“Colombo, the Frankenstein Monster is now dictating terms to the IC. But the monster is set loose calculatedly.

“The international community is silent, issuing only statements to hoodwink.

“It is reliably learnt that India has set an agenda for Colombo to accomplish the massacre. Indian home minister Chidambaram’s statement on Sunday that the war will be over in 48 hours is an affidavit for the premeditated crime of the deployment of the ‘genocide bomb’.

“All evidences indicate that the ruling circles of the international community premeditated the testing of the ‘genocide bomb’ on Tamils.”

Olav sa...

Veldig reflektert og bra vurdering av situasjonen på Sri Lanka. Skulle ønske flere enn deg hadde den samme innsikten! Flott jobbet!

Anonym sa...

Den Sri Lankesiske statens (SL) mål er å utslette tamiler fra Sri Lanka. For å oppnå dette har SL staten, siden 1952, brukt følgende strategier:

• SL staten vedtok ”sinhala only act” i parlamentet i 1956. Konsekvensen av loven er at det tamilske språket blir borte. Mange har måttet lære singalesisk for å få høytstående jobber.

• SL statem har brukt minimalt med penger på å utvikle tamilske områder. Man kan se tydelig forskjell mellom tamilske og singalesiske områder hvis man reiser i Sri Lanka. Dette gjorde SL for å at hindre at tamilene blir økonomisk velstående.

• Jaffna hovedbibliotek med over 95 000 verdifulle bøker er brent ned av singalesiske politistyrkene. Dette gjorde de for å ødelegge tamilenes kultur og slette tamilenes histori fra Sri Lanka.

• I 1950 starter singalesere fra sør, oppmuntret av staten, kolonisering av tamilske områder under påskudd av vann- og damutbygging.

• Etter 2005 har SLS sine soldater drept mange høyt utdannede tamiler, blant annet Sivaram Tharmaratnam. Han var den beste journalisten noen gang på Sri Lanka og ble drept i 2005. Rev. Father Mariampillai Xavier Karunaratnam, Tamilenes folkevalgte representant, Nadarajah Raviraj, parlamentaren, K. Sivanesan og V.Vigneswaran, President av ”Trincomalee District Tamil Peoples Forum” er andre dyktige tamilske intellektuelle som har blitt drept fordi de ønsket rettferdighet for tamilene.

• SL staten oppfordret tamiler til å flytte til andre land slik at det tallet på tamiler blir redusert. Konsekvensen er at det bor ca. en million tamiler utenfor Sri Lanka. I dag bor 300 000 tamiler i Canada, 200 000 i England, 200 000 i Frankrike, Tyskland, Sveits og Skandinavia.

Jeg kan fortsette med å beskrive en rekke strategier som brukes av den Lankesiske staten.
Hva skjer i dag?

1) De fleste som er i krigssonen har på en eller annen måte gitt sin støtte til LTTE, de tamilske tigrenes administrasjon i området, før regjeringshæren tok kontrollen. De har dessuten nære familiemedlemmer som er aktive i LTTE. De frykter derfor for sine liv hvis de kommer inn under militærets kontroll.

2) Disse tamilene har grusomme minner fra lignende tilfeller tidligere. Ett av flere eksempler som støtter denne frykten er de nær 600 tamilske ungdommene som forsvant i Jaffna etter at militæret tok kontrollen der i 1995. Massegraver er blitt funnet i området, noe som bekreftes av en Amnesty-rapport.

3) Det kommer stadig meldinger om at sivile som allerede har forlatt krigssonen, får hardhendt behandling av regjeringssoldater. Noen er anholdt i militærleirer hvor de blir utsatt for tortur, overgrep og voldtekt.

Anonym sa...

En godt reflektert artikkel med svært gode spørsmål. Jeg stiller de samme spørsmålene som deg. Hvorfor står FN og det internasjonale samfunnet og lar seg bli ført bak lyset og latterliggjort av den lankesiske regjeringen.

All fornuft tilsier at den som har noe å skjule er den som vil holde uavhengige kilder utenfor.
FN har soldater og inspektører inne i konfliktsoner overalt i verden, og FN er villig til å ta den risken det er å gå inn på Sri Lanka. Den lankesiske regjeringen nekter for det, og det kan ikke være annen årsak enn at de vil gjøre slutt på denne krigen på deres måte, uten vitner for å reise spørsmål.

Utenriksministeren i Sverige, Carl Blidt, nektes innreise til Sri Lanka. Dette nevnes såvidt i norske medier, og det overrasker meg at vesten godtar alle slike utspill fra den lankesiske regjeringen.

Anonym sa...

All fornuft tilsier at den som har noe å skjule er den som vil holde uavhengige kilder utenfor.
FN har soldater og inspektører inne i konfliktsoner overalt i verden, og FN er villig til å ta den risken det er å gå inn på Sri Lanka. Den lankesiske regjeringen nekter for det, og det kan ikke være annen årsak enn at de vil gjøre slutt på denne krigen på deres måte, uten vitner for å reise spørsmål.
Det du sier er helt akseptabel .jeg er en tamil og hva kan vi gjøre for FN komme inn i det.

Anonym sa...

Sjokkreportasje fra Sri Lanka: - Soldater bortfører og voldtar kvinner
Sri Lanka

Sjekk her;
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=562915
http://www.youtube.com/watch?v=00QmsPVnM_I

Legg inn en kommentar

(Vennligst prøv å bruke et (kalle)navn istedet for "Anonym", slik at det blir lettere å henvise til din kommentar i en senere kommentar fra meg eller andre besøkende)