Mest populæret de siste 7 dagene


tirsdag 5. mai 2009 |


Alle i Norge bør ha norske navn!

Det ville i hvert fall vært den enkleste måten å sørge for at alle kom på intervju, når det finnes arbeidsgivere som fortsatt diskriminerer på noe så simpelt som navn, eller hva?

Saken om Mahad Abdi Jama er ikke noe nytt. Diskriminering på bakgrunn av navn, hudfarge, kjønn og alder er meg bekjent rimelig utbredt. Det sørgelige er jo at mange ofte ikke vet at de har blitt diskriminert; de vet ikke at søknaden har gått rett i søpla fordi arbeidsgiveren la vekt på andre punkter enn kvalifikasjonen for jobben.

Jeg liker forslaget om anonyme jobbsøknader fra Venstre. Tror jeg i hvertfall. Foreløpig kan jeg ikke se noen ulemper. Men selv om det er anonyme søknader, så må man jo møte opp på en eventuell intervju personlig. Arbeidsgivere vil dermed fortsatt ha mulighet til å vrake søkere som de vil. Likevel er det kanskje en liten andel som slipper inn fordi de motbeviser arbeidsgiverens fordommer.

For Mahad Jama sin del var denne opplevelsen uheldig. For slike opplevelser vil kunne føre til en ond spiral med dårlig selvtillitt, og ikke minst lite tillit til arbeidsmarkedet i fremtiden. Slike ting vil også hindre en god integrering av unge mennesker med annen landsbakgrunn.

Derfor syns jeg det er positivt og nesten artig at Regjeringen skal kartlegge slik diskriminering ved å sende ut søknader under fiktive navn. Et slik problem kan være nyttig å kartlegge i mer detalj.

Det må jo også være lov å håpe at denne formen for diskriminering avtar, etter hvert som man får en mer sammensatt gruppe med arbeidsgivere der det finnes en god blanding av hudfarge, landsbakgrunn og navn. Man kan også håpe på at arbeidsgivere etterhvert blir kvitt sine fordommer gjennom gode erfaringer over tid.

Du ville vel ikke kastet en søknad kun fordi den var signert av en som heter Mahad Jama?

Relaterte artikler
Dagbladet: Mahad blir vekter

6 kommentarer:

kai sa...

saken er jo at han var under 18 de andre gangene han søkte.. djiz, snakk om å blåse ting ut av proposjoner...

tror forresten ikke jeg ville ansatt noen som hadde søkt under falskt navn, samme om han var svart, hvit, gul eller rosa.. sier jo bare at han går ut ifra at jeg diskrimenerer på grunnlag av navnet.

vet om flere kebabsjapper som bare ansetter folk fra eget land, er ikke dette diskriminering?

Anonym sa...

Jeg har hatt kebab sjappa i 8 år..& ingen nordmenn har noen gang spurt meg om jobb..

android-rookie sa...

Om han var 18 eller under; poenget her er vel at han fikk napp med engang han byttet navn. Det får en til å tenke.

Kebabsjapper diskriminerer også hvis de hvis de nekter å ansette en basert på hudfarge, etnisitet osv. Men jobbene går ofte gjennom nettverk, og ikke en søknadsprosess ;)

Delenn sa...

Anonyme søknader kan være fint det - dessverre må man få lov å velge sin fremtidige ansatt på grunnlag av personlighet kombinert med erfaring/kvalifikasjoner. Det er som man kan si: "På papiret ser han fantastisk ut, men.."

Om to personer med samme utdanning søker samme jobb - så vil nok den med den mest åpne/likendes personligheten bli ansatt.

Men begge burde uansett bli kalt inn til et intervju før den avgjørelsen taes.

-Daisy

Bernt sa...

Tragisk at folk fortsatt diskrimineres i Norge. Når skal folk forstå at Norge ikke er så "hvit" lenger, og at alle ikke heter "ola" eller "Kari"..

Anonym sa...

Anonyme jobbsøknader kunne kanskje gitt kvalifiserte mennesker innpass i UD også?

Legg inn en kommentar

(Vennligst prøv å bruke et (kalle)navn istedet for "Anonym", slik at det blir lettere å henvise til din kommentar i en senere kommentar fra meg eller andre besøkende)